Warsztaty kuchni staropolskiej

Wykonanie: N/N

24.08.2019 r., godz. 13.00
Podpłomyki
Cech Piekarzy

Podpłomyk to najprostsze z możliwych pieczywo przygotowywane z mąki, wody i soli, pieczone w postaci niewielkich, okrągłych i płaskich placków. Takie, na gorących kamieniach, przyrządzali Słowianie. Później podpłomyki przyrządzało się z tego samego ciasta co chleb i piekło przed głównym wypiekiem. W ten sposób sprawdzano temperaturę pieca. Tradycyjne podpłomyki pieczone są na metalowej blasze położonej na palenisku. Można je jeść zamiast pieczywa, jak w czasach, kiedy był to jedyny chleb jedzony na terenach Polski. Podczas Jarmarku Jarosławskiego zapach pieczonych podpłomyków będzie rozchodził się po całym Starym Mieście, kusząc mieszkańców i turystów do samodzielnego ich przygotowania, a co najważniejsze do degustacji!